Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02 09:46 - Банкнота от 1000 лева
Автор: dolce91 Категория: Други   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 24.02 09:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Живeли двама приятели, били неразделни от малки, но когато пораснали и възмъжали, единият работел здраво и печелил пари, имал семейство и живеел добре. Другият се мотаел по барове и правил запои с компании, жени, хазарт, харчел събраните с пот на челото пари от родителите си. Дошло време, останал сам, парите свършили и продал жилището, колата и всичко, останало му в наследство. Изял и изпил всичко, закъсал здраво, вземал заеми, но не връщал нищо. Така останал без приятели и без пукната пара, отчаял се и решил да сложи край на живота си. Провесил въже на едно дърво извън града, приготвил се, а Господ се смилил над него, отишъл и му казал:
     - Човече, трябва да се трудиш и изкарваш прехраната си, да станеш добър човек. Ето ти сега една монета, сложи я в джоба си и колкото пъти бръкнеш, винаги ще имаш един лев в джоба, за да не си гладен. Когато изпълниш условието ми, ще те възнаградя богато.
Свалил въжето, обещал на Господ и се запътил да си купи хляб, сложил в джоба скъпоценният лев, платил и отново бръкнал в него - там имало още една монета. Купил си още храна, заживял и забравил обещанието. Започнало да му се струва малко това, отишъл до дървото и започнал да вика Господ. Явил му се и го попитал какво иска.
     - Господи, не ми стига това левче, че да изпълня условието ти. Нека бъде поне банкнота от 100 лева, та да ми е по-спокойно.
     Погледнал го Господ, свъсил вежди и му отвърнал:
     - Искаш банкнота? Ти не си мръдна пръста да се потрудиш за нещо, дадох ти хляб, но не ти стига. Добре, върви си, ще ти дам каквото искаш.
Зарадвал се човека, тръгнал си доволен, бъркал в джоба си, но още нямало нищо там. Дори и левчето. Притеснил се, понечил да се върне, но изведнъж усетил в ръката си шумоляща банкнота и подскочил от радост. Такова чудо не бе виждал, изтичал при приятеля си от детинство, на когото дължал много пари да се похвали. Разказал му всичко и накрая възкликнал:
     - Сега ще ти върна всичко, което ти дължа и ще си живея живота.
Смеейки се, извадил ръката с банкнотата от джоба. Какво било изумлението и на двамата като видели, че държи банкнота от 1000 лева. Заподскачал от радост, пак бръкнал и извадил още едно 1000 лева. А приятелят му го погледнал със съжаление и казал:
     - Приятелю, на какво се радваш!? Не ти е стигнало левчето, дадено от сърце, а се радваш на тези пари. Къде ще ги харчиш? Такава банкнота няма. Слез на земята и проумей урока, който си получил заслужено.

2018



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dolce91
Категория: Поезия
Прочетен: 48430
Постинги: 116
Коментари: 21
Гласове: 127
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930